In 1999 startte ik met het eerste opleidingsjaar van NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. In die tijd 24 lesdagen verdeeld over 10 maanden en wekelijks oefenen. In het eerste weekend werden de vooronderstellingen van NLP geïntroduceerd. Vooronderstellingen zijn geen absolute waarheden. Het zijn overtuigingen die zinvol en effectief zijn gebleken in de communicatie met jezelf en anderen.
Vooronderstellingen zorgen voor een open communicatie en de integratie zorgt voor bewustwording en groei. Ze zijn afgeleid van het werk van Milton Erickson en Gregory Bateson.
In het begin dacht ik bij de ene zin: ‘Het zal wel’. Bij de andere: ‘Het zal mij benieuwen.’ En met sommigen lag ik regelrecht in de clinch. Ik was namelijk regelmatig van mening, dat die ander een mafkees was, als ie me niet begreep. En met vooronderstelling nummer 1 kreeg ik opeens te horen, dat dat dan aan mij lag? Ga toch weg….. Ik vond het veel makkelijker om de schuld bij de ander te leggen. Dan hoefde ik lekker niet naar mezelf te kijken. Nou, daar maakte NLP korte metten mee. Het hele jaar werd me één grote spiegel voorgehouden. Mascara opdoen bleek al snel zinloos, aangezien ik meestal voor de lunch al meer op een pandabeer leek met al die zwarte huilvegen.
Maar waar zou ik vandaag de dag staan, als ik toen niet begonnen was aan die reis, die ontdekkingstocht naar ‘Wie ben ik? Waar sta ik voor? Waar wil ik naar toe?’ Vandaag de dag zit NLP verweven in onze coaching, workshops en trainingen. Voor ons is NLP niet een trucje dat we uitvoeren. Het is een ‘way of life’. Gelukkig zijn Sjoerd en ik samen NLP Trainer en hebben we deze reis veelal samen afgelegd. Dat heeft ons alleen maar dichter bij elkaar gebracht. Onze kinderen zullen zeggen: ‘Het is ons met de paplepel ingegoten.’
Met onderstaande vooronderstellingen is het ooit begonnen. Voor ons zijn dit geen zinnen, maar wij leven en handelen naar deze zinnen. Ze zitten in ons bloed. Het heeft onze communicatie, onze mildheid, ons zelfvertrouwen, ons hele leven verbetert, verdiept, harmonieuzer en gelukkiger gemaakt.
1. Het effect van je communicatie is de reactie die je krijgt, ongeacht de bedoeling.
Als je iets zegt om iemand te motiveren en je krijgt vervolgens een boze reactie, dan kun je hieruit opmaken dat je opmerking niet tot het resultaat leidt dat je in gedachten hebt. In plaats van motivatie leidt het namelijk tot boosheid of irritatie.
Het is vervolgens goed om te bedenken hoe jij je communicatie zo aan kunt passen dat je een reactie krijgt die je wél wilt. Wil je weten hoe je met anderen communiceert, let dan op de reactie die ze je geven.
2. De kaart is niet het gebied.
Het menu is niet de maaltijd. De trailer is niet de film. Het werkboek is niet de training.
De informatie die we vanuit onze omgeving opvangen wordt gefilterd voordat we deze opslaan in ons geheugen. Dat betekent dat je niet alles wat er om je heen gebeurt opslaat, maar slechts een selectie. Onze ‘vereenvoudigde’ versie van de werkelijkheid noemen we ons Model van de Wereld. Al onze gedachten, ideeën en oordelen over de realiteit vormen een ‘kaart’ waarmee we een situatie kunnen begrijpen en hanteren. Het is belangrijk je te realiseren dat iedere persoon een eigen model van de wereld heeft. Ieder mens is uniek!
3. Falen bestaat niet, er is alleen feedback.
Er zijn geen fouten,er is alleen informatie.
Elk resultaat is een resultaat, of het nou hetgeen is dat je voor ogen had of iets anders. Door te evalueren hoe je tot een ongewenst resultaat bent gekomen, krijg je inzicht in hoe je tot je gewenste resultaat kunt komen. Wanneer je mag leren van je fouten, ben je vrijer om te ontwikkelen.
4. Mensen beschikken over alle hulpbronnen die nodig zijn om hun doelen te realiseren.
Je hebt alles in je om te excelleren.
In het potentieel van mensen zijn alle hulpbronnen aanwezig om jezelf te zijn en je doelen te realiseren. Alleen heb je in het één – op zijn Rotterdams gezegd – ‘meer meters gemaakt’ dan in het ander. Ons bedrijf heet JE BENT MEER omdat het onze passie is om mensen te leren vertrouwen in hun eigen potentieel en gaan ervaren dat ze meer zijn én kunnen dan ze van zichzelf bewust zijn.
5. Een persoon is altijd te scheiden van zijn/haar gedrag.
Je bent meer dan je denkt. Je bent meer dan je voelt. Je bent meer dan je lichaam.
Gedrag is niet de persoonlijkheid. Vaak worden deze twee door elkaar gehaald en zeggen we dat iemand een hufter is terwijl hij zich alleen als een hufter gedraagt. We twijfelen niet aan iemands karakter. Wel kunnen we vraagtekens zetten bij het gedrag dat iemand laat zien en de waarde die dat in een specifieke context heeft. En als ik het over ‘de paplepel heb’….Mijn 7 jarige zoontje zei ooit in de poppenhoek tegen zijn 3 jarige zusje: ‘Vera, je bént wel lief, maar je dóet niet lief.’ Tip voor alle ouders: Zeg nooit tegen je kind: ‘Je bént stout!’ maar ‘Wat je dóet vind ik niet oké!’
6. Elk gedrag heeft een positieve intentie.
Gedrag mag je iemand feedback op geven, op zijn ‘zijn’ niet.
Bijvoorbeeld: verstandelijk weet elk persoon dat roken (= gedrag) ongezond is, maar zolang het een persoon de nodige ontspanning (= positieve intentie) oplevert, zal de persoon blijven roken. Het gedrag dat iemand laat zien is vaak het beste voor hem of haar op dat moment. Het is goed mogelijk dat de persoon een paar uur later denkt: ‘Waarom heb ik dat gedaan?’ Gedrag kan pas effectief worden bijgestuurd als de positieve functie ervan wordt onderkend.
7. Je maakt altijd de beste keuze die op dat moment tot je beschikking staat.
Niemand maakt bewust een verkeerde keuze.
In alle bewuste en onbewuste afwegingen, maak je een keuze die op dat moment voor jou het beste lijkt. Elke keuze is gericht op de beste manier die je kent om plezier te ervaren of pijn te vermijden. Hoe beter je jezelf kent, des te eenvoudig wordt het om keuzes te maken die passen bij wie je werkelijk bent.
8. Er is altijd een andere keuze.
Geen keuze maken is ook een keuze.
Wanneer je je bewust wordt van de keuzes die je hebt gemaakt, kun je opnieuw vaststellen of het nog steeds de beste keuze is, die je beschikbaar hebt. Je hebt elk moment de vrijheid om een andere keuze te maken en de consequenties aan te gaan van de nieuwe keuze.
9. De inhoud van een ervaring kun je niet meer veranderen…hoe je daar tegenaan kijkt wel.
Het recept om je goed te voelen: voorkomen dat situaties jou bepalen!
Soms zou je willen dat iets dat je hebt meegemaakt, anders was verlopen. Echter, wat je feitelijk is overkomen kun je niet veranderen. Wat je wel kunt doen, is anders over de ervaring denken of er anders mee omgaan. We zeggen dan dat je het proces van je ervaring verandert. NLP richt zich bijna uitsluitend op het proces. Als je bijvoorbeeld met iemand te maken hebt die een angst heeft, dan kun je heel lang graven naar informatie waarom iemand bang wordt. NLP stelt zich veel meer de vraag hóe je bang wordt. Als je weet hoe iemand zichzelf bang maakt, kun je hem of haar leren om daar veranderingen in aan te brengen. De inhoud is dan vaak van ondergeschikt belang.
10. Lichaam en geest zijn één geheel.
Onze levenshouding reflecteert zich in onze lichaamshouding. En andersom.
Als wij lijden onder stress, heeft dat consequenties voor ons lichaam. Als wij ons fysiek krachtig voelen, heeft dat effect op het vermogen om zaken aan te pakken en als we depressief zijn, komen we letterlijk niet in beweging. Zorgen voor body & mind (lichaam en geest) brengt je in topconditie om écht jezelf te zijn.
We nodigen je uit eens te gaan stoeien met deze vooronderstellingen en kijk waar het je kan brengen….. Wil je er met ons over brainstormen? Maak dan een afspraak.