Teleurstelling, iedereen komt het weleens tegen in zijn leven. De ene periode wat meer dan de andere periode. Hoe komt dat nou dat je teleurgesteld bent? Of nog belangrijker, hoe kan je het voorkomen.
Er zijn drie “soorten” teleurstelling
Tijdens mijn werk als coach kom ik regelmatig mensen tegen die teleurgesteld zijn, dit is te verdelen in drie groepen:
- Je bent teleurgesteld in jezelf
- Je bent teleurgesteld in de ander
- Je bent teleurgesteld in iets
Er is vaak een verklaring dat je dit tegenkomt in periodes van je leven. De rol die je hier zelf in speelt bepaalt in welke mate.
Wanneer ontstaat teleurstelling?
Teleurstelling ontstaat wanneer er verwachtingen zij waaraan niet wordt voldaan zoals jij zou willen. Je verwacht iets van jezelf of van een ander.
In het kort kan je stellen dat als jij teleurgesteld bent, zegt dat altijd iets over de verwachtingen die jij hebt.
Daarmee zegt het dus alles over jou, het zegt alles over jouw verwachtingen.
Teleurstelling en je verdedigingsmechanisme.
Een verdedigingsmechanisme kun je vergelijken met een auto zonder schokdempers. Je voelt letterlijk iedere hobbel die je neemt. Een schokdemper verzacht die oneffenheden en laat je langzaam wennen aan een hobbelige weg. Dat is ook precies wat ons verdedigingsmechanisme doet. Het fungeert als een schokdemper voor emoties zoals bv teleurstelling en je verdedigingsmechanisme beschermt je daartegen.
Als je teleurgesteld bent in jezelf dan is dat te koppelen aan je verdedigingsmechanisme Primaire Afweer. Je vind van jezelf dat je niet deugt en voel je dan schuldig of slecht. Je kan niets goed doen. Dit zegt iets over je (onbewuste) negatieve zelfbeeld.
Als je teleurgesteld bent in de ander gebruik je Valse Macht als verdedigingsmechanisme. Je zegt in wezen dat de ander op dat moment niet goed genoeg is. Je legt de oorzaak bij de ander neer.
Als je teleurgesteld bent in iets, zit er ook altijd iemand achter (jezelf of de ander) Als een concert tegenvalt, heeft de band (anderen) je teleurgesteld. Was het resultaat van een evenement teleurstellend dan hebben de mensen (anderen) niet genoeg inspanning geleverd of jij hebt niet goed genoeg je best gedaan (jezelf).
Is de verwachting die je hebt groter dan wat je ervaart dan is er sprake van teleurstelling. Hoe meer de verwachting de ervaring overstijgt, hoe groter de teleurstelling zal zijn.
Nadeel van verwachtingen
Verwachtingen zijn uitgestelde teleurstellingen. Of het nou de verwachtingen van de ander of van jezelf zijn, je kunt er op wachten dat hier niet altijd aan kan worden voldaan.
Hoe voorkom je dat je teleurgesteld bent?
- Stel je verwachtingen bij
- Check bij jezelf of je verwachtingen reëel zijn
De beste oplossing………………..
Heb geen verwachtingen, dan word je ook minder teleurgesteld.
Kan je wel wat hulp gebruiken bij jouw teleurstellingen en verwachtingen vul dan ons contactformulier in en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.