‘Zijn het de noten of de stiltes tussen die noten die de muziek maken? Het is de manier waarop het instrument wordt bespeeld, die bepaalt hoe de luisteraar de muziek ervaart. Zo werkt het ook met onze gedachten. Als er vooral ruis en lawaai is, hoor je van alles maar kun je niets verstaan. ’ zegt Michael Pilarczyk in zijn boek ‘Master your Mindset’.

Als Mindfulnesstrainer klinkt dit als muziek in mijn oren. Dagelijks heb ik te maken met mensen die lawaai in hun hoofd en onrust in hun lijf ervaren. Bij burn-out klachten begin ik al vroeg in het traject met het trainen van een ondergewaardeerd fenomeen: pauzes. In onze snelle maatschappij schijnt er een vloek op pauzes te zitten. We moeten meer, veel en wel snel graag. Pauzes is voor mietjes. Wie gaat er nou in de lunchpauze alleen op pad? Dan mis je de laatste roddels en hoor je er niet helemaal bij. Het collectief wint het van het individu. En die past zich aan.

Pauzes zijn er in allerlei soorten: vakantie, een dagje Netflix, lunchpauzes, koffiepauzes en even ademhalen.  Vroeger dacht ik dat Mindfulness, mediteren en yoga iets voor zweefkezen was. Nu weet ik dat het is weggelegd voor slimme mensen. Mensen die begrijpen dat ze – net als hun mobiel – dagelijks in de oplader moeten. En nu je dit toch aan het lezen ben, druk even op de pauzeknop. Sluit je ogen en volg met zachtheid je in- en uitademing. Luister wat je lichaam je te vertellen heeft. Dat was toch niet zo heel erg moeilijk? Of wel?

Pauzes op de werkvloer zijn er voor een reden. Om je brein even een rustmoment te geven, waardoor je daarna beter presteert. En daar is iedereen bij gebaat.
Hulp nodig? Na onze 5-weekse Mindfulnesstraining is dit voor jou geen probleem meer.

Met warme groet,

Lianne de Graaff
www.jebentmeer.nl