Het eerste kwartaal van 2015 loopt alweer op zijn einde. En wat een stormachtig begin van het jaar voor JE BENT MEER. Voor mij dus! Al in de eerste weken van januari leek het of de hele wereld als goede voornemen had: ‘Laat ik eens een coach nemen!’ Van het ene op het andere moment stond de telefoon roodgloeiend. In eerste instantie: LEUK! GEWELDIG! JOEPIE.. En ik zei JA tegen iedereen en had de ene intake na de andere.

Ze startten allemaal met een coachtraject, waarbij ik de eerste 5 sessies 1x per week behandel. Daarna volgt een eerste evaluatie en vervolgen we het traject met steeds langere tussenpozen; om de twee weken, drie, vier. totdat ze nog zo’n 1 à 2x per jaar voor een APK’tje komen. Hoe fantastisch het ook klinkt en hoe dankbaar ik ook ben, het succes kreeg wel een keerzijde. Opeens werd ik geconfronteerd met een agenda waar ‘rook’ uit kwam. Ik heb een zeer intensieve manier van coachen en vindt dat elke persoon een hoogwaardige behandeling verdient, en daarvoor moet ik zelf goed in balans zijn. Met meer dan 20 sessies per week merkte ik dat mijn energie terugliep. Ondertussen de training Body & Mindfulness ontwikkeld, waarin ik veel creativiteit kwijt kon. Dit gaf me energie. De workshop effectief communiceren ontwikkeld en uitgevoerd. Terwijl nam de voorbereiding met bijbehorende druk voor de presentatie van de BV-IK op 8 maart toe.

Ik ben mijn eigen cliënt

Dus wat doe je dan als coach en trainer die mensen helpt weer in balans te komen?? Mezelf coachen!! Ik ben nog altijd zelf mijn grootste cliënt. ‘Practice what you preach’ is mijn motto, en doordat de belasting in korte tijd toenam, werd ik uitgedaagd mijn eigen grenzen te stellen, ‘nee’ te zeggen, te luisteren naar mijn lichaam en keuzes te maken.

Wat ben ik gaan doen?

Ten eerste mijn agenda strak gaan organiseren. 3x p/wk ben ik ‘s-ochtends minstens een uur buiten gaan lopen. Mindfulness oefeningen doen. Vroeger naar bed. Meer water drinken. Meer fruit. Wat extra voedingssupplementen. Er kwam 6 weken lang een stop op nieuwe intakes. Ik ben bewust de rust gaan opzoeken. Zorgen dat het letterlijk stil was in huis en om mij heen. Elke avond op de bank (onder mijn kleedje haha) ‘professioneel bankhangen’.

BV-IK

Dit speelde zich allemaal tegelijkertijd af met de ontwikkeling van de BV-IK Presentatie: ‘Hoe houd ik alle ballen in de lucht?’ Nu ik dit zo zit te schrijven, realiseer ik mij dat die presentatie nooit zo goed was geworden, als ik die druk niet gehad had. Door mijn eigen grenzen tegen te komen, keuzes te maken en mezelf te analyseren blijf ik scherp. Wellicht ben ik daarom zo’n goede coach voor mensen die met deze vraagstukken worstelen. Omdat ik door elke worsteling heen gegaan ben. Omdat ik bewust bekwaam ben in mijzelf in balans houden, maar nog niet op alle vlakken onbewust bekwaam. Gelukkig niet, eigenlijk. Want als ik er echt onbewust bekwaam in zou zijn, zou ik minder goed zijn in het overbrengen van deze kwaliteiten op de cliënt.

Mijn ideale IK

En dit is allemaal gekomen omdat ik de eerste 31 jaar van mijn leven een ideaalbeeld van mezelf gecreëerd had. Eentje die zich in allerlei bochten wrong om aardig gevonden te worden, om liefde en waardering te krijgen. En mijn ideaalbeeld was zo ideaal, dat het net een kameleon was. In elke nieuwe situatie kon mijn ideaalbeeld de vorm aannemen (inclusief andere kledingstijl/haardracht, gedrag, taalgebruik etc) die de meeste aandacht, waardering of liefde opleverde. Elke keer als ik geconfronteerd werd met verwachtingen van anderen en het onvermogen voelde van mijn werkelijke IK om hieraan te voldoen, voelde ik schaamte. Dan huurde ik als het ware mijn ideale IK in om naar voren te schuiven. Maar elke keer als ik mijn ideale IK inhuurde, moest ik fors betalen. Want de prijs om niet mezelf te zijn, was erg hoog. Om toegang te krijgen tot mijn ideale IK, gaf ik als het ware een automatische incasso van mijn rekening af. Dit was niet mijn betaalrekening, maar de rekening van emotioneel evenwicht, mentale veerkracht en fysieke vitaliteit. Op mijn 31ste had ik enorme schulden opgebouwd. Mijn ideale IK was veel vaker ten tonele verschenen dan mijn werkelijke, onvolmaakte IK.

Burnout: het faillissement van mijn werkelijke IK

En toen kwam die dag, dat ik dacht dat ik een hartaanval kreeg, wat later een burnout bleek te zijn. Ik werd failliet verklaard! Ik kwam op het punt dat ik mijn schulden niet meer kon terugbetalen en mijn vertrouwen volledig verdwenen was dat ik mijn saldo ooit weer positief zou krijgen. Mijn emotionele, mentale en fysieke rekening was leeggeplunderd.

Mijn werkelijke IK

Vanaf dat moment kon ik mijn ideale IK niet meer inhuren. Ik moest het doen met mijn onvolmaakte, niet perfecte, werkelijke IK. Dus ik zat in de schuldsanering. En in de schuldsanering, met een lege emotionele, mentale en fysieke rekening, richtte ik de BV-IK op. En stapje voor stapje, leerde ik mijn werkelijke IK kennen. Ik ontdekte dat mijn werkelijke IK mooier, sterker en beter was dan ik had gedacht. Eerst werd het fysieke stuk van de rekening onder de loep genomen, daarna het mentale en emotionele deel. Ik leerde hoe ik ‘uit de schulden’ bleef.

Het feit, dat ik niet ideaal bleek te zijn, vind ik vandaag de dag IDEAAL!!! 

Ik begin ook steeds beter te begrijpen en te voelen waarom sommige mensen mij soms confronterend vinden. Dat zijn vaak de ideale IKken die zich wild schrikken van mijn werkelijke IK, die volmaakt is in haar onvolmaaktheid. En dat is zo’n beetje de grootste angst van de ideale IK.

Nu, 15 jaar later:

1. Ken ik mijn lichaam en luister ik er naar;
2. Heb ik mijn grenzen leren kennen en respecteer ik ze;
3. Heb ik een complete carriëre switch gemaakt en coach en train ik mensen vanuit mijn diepste drijfveren en passie in hun zoektocht naar hun werkelijke IK;
4. Ben ik dagelijks dankbaar voor de mensen in mijn leven en het werk dat ik doe;
5. Ik heb ’the good and the bad’ van mezelf geaccepteerd en heb alle delen in mijzelf lief;
6. Ik zorg goed voor mezelf, waardoor ik in balans blijf, heb zelfvertrouwen en geniet met volle teugen van het leven.
7. Ik doe dingen die ik de moeite waard vind, wat mijn eigenwaarde voedt en mij gelukkig maakt.

En wat ik zelf geleerd heb (grotendeels door eigen ervaringen met ondersteuning van vele opleidingen) kan ik jou ook leren. Loopt jouw emotionele, mentale en fysieke rekening ook leeg? Neem contact met me op voordat je failliet (lees: burnout) verklaard wordt!