“U heeft een gewone burn-out,” zei de neuroloog tegen een van mijn cliënten. Ik kijk en luister naar mijn cliënt. Van binnen rol ik eerlijk gezegd om. Ik denk: “Wat is dat, een gewone burn-out? Bestaat er dan ook zoiets als een ongewone burn-out? En wat weet die neuroloog hier nou van? Lijkt mij dat net als dat ik geen verstand heb van zijn werk, hij het niet heeft van het mijne. Wel jammer dat hij dit op deze wijze tegen mijn cliënt zegt. Die is nu helemaal in de war omdat ik iets anders heb gezegd.
Wat ging hieraan vooraf?
Deze cliënt, een man van middelbare leeftijd, kwam bij mij met een burn-out. Dat had zijn huisarts hem verteld nadat hij tien minuten had binnen gezeten bij de beste man. Hij functioneerde niet meer op zijn werk en zat inmiddels in de ziektewet. Ook hier gaat het bij mij altijd kriebelen. Ik denk dat er een groot verschil is tussen burn-out klachten en een burn-out diagnose. Maar als een huisarts na tien minuten in staat is een diagnose te stellen (knappe vent!), dan gelooft een patiënt dat. De huisarts weet het altijd beter dan de coach, denken de meeste mensen.
Mijn mening is dat een huisarts van ontzettend veel dingen een beetje weet en dat specialisten (daarom heten ze ook zo) van enkele dingen heel veel weten. Zo weet de fysiotherapeut meer over het bewegingsapparaat, de neuroloog meer over ziekten van de hersenen en de zenuwen en een dermatoloog meer over de huid. En ja, na acht jaar dag in, dag uit stress gerelateerde klachten te behandelen, durf ik echt te zeggen dat ik hier inmiddels verstand van heb. Én dat ik nog altijd hierover veel kan leren. Elke dag leer ik weer bij.
Geen diagnose, wel een persoonlijk behandelplan
Persoonlijk ben ik niet van het diagnosticeren, al zijn heel wat cliënten zwaar teleurgesteld als ik ze dat vertel. Ze willen dolgraag een sticker van mij met daarop: ‘Ik heb een burn-out.’ Ik kijk liever naar het totaalplaatje, breng alle symptomen in kaart en zoek passende oplossingen voor al die symptomen. Als die opgelost zijn, is de persoon veelal in balans.
Ieder mens is uniek en verdient daarom een op maat gemaakte behandelplan, en niet een of ander standaard burn-outprogramma. Soms zeg ik dan tegen de cliënt: “Joh, of we het nu burn-out, overspannen, depressief, opgebrand, oververmoeid of wat dan ook noemen, het feit blijkt dat jij je waardeloos voelt. Als we nou een samen zorgen dat je vitaliteit en balans terugkomt, dan zijn we er toch?”
Bij twijfel terug naar de huisarts
Afijn, ik ga met die cliënt aan de slag, nodig hem uit mijn boek De BV IK te lezen, geef hem ontspanningsoefeningen en allerlei tips op het gebied van voeding, beweging en rust. Al snel wordt het mij duidelijk dat zijn concentratievermogen wel heel erg laag is en ook zijn kortetermijngeheugen is dusdanig verstoord, dat ik mij zorgen ga maken. Na een paar sessies adviseer ik mijn cliënt terug te gaan naar zijn huisarts omdat ik twijfel aan zijn diagnose burn-out. En dan begeef ik mij op glad ijs. Want de meeste huisartsen zijn niet gediend van coaches die er een andere mening op nahouden. Maar het belang van mijn cliënt staat bij mij altijd voorop.
Ik heb samen met de cliënt een lijstje gemaakt van al zijn klachten. Hij was namelijk niet meer in staat dit zelf te reproduceren. Ook met zijn vrouw heb ik overleg gehad. Mijn advies: ‘Geef de huisarts dit lijstje en vraag om een medisch onderzoek en vooral een MRI. Ga niet weg voordat je een verwijsbrief krijgt.’ De huisarts gaf gelukkig de verwijsbrief. Weken later had mijn cliënt eindelijk de afspraak bij de neuroloog. Dit was de man waar ik dit verhaal mee begon. Deze neuroloog vond op basis van het eerste gesprek met mijn cliënt dat hij ‘een gewone burn-out’ had. Maar gelukkig deed hij wel een MRI. En toen moest de beste man opeens op zijn eigen diagnose terugkomen. Uit de MRI bleken dat de cliënt gaatjes in het witte hersengedeelte had, zgn. witte stof ziekte. En nu ging hij vol de molen in om te onderzoeken om welke witte stof ziekte het ging. Dat wat ik vermoedde, bleek dus waar. Maar wat een dubbel gevoel hield ik hieraan over. Ja, ik geef toe, ik was best trots op mezelf dat ik zo wakker was om mijn cliënt door te sturen. Maar anderzijds zo naar voor de cliënt zelf.
De cliënt hoort de beste behandeling te krijgen, dat is wat bij mij voorop staat. En dat hoef ik niet altijd te zijn. In dit geval is de cliënt nu op de juiste plek en ben ik tevreden over hoe ik dit heb aangepakt.
Meerdere ziekten die op een burn-out lijken
Tegenwoordig noemen we elke vorm van vermoeidheid, concentratiestoornis en gevoel dat je overbelast bent een burn-out. Ik denk dat dat te kort door de bocht is. Zo heb ik al meerdere keren cliënten gehad met een vitamine B12 tekort. Ik zou zeggen: Google eens op de symptomen van een burn-out en van B12 en zie hoeveel overlapping er is. Maar ook een depressie, chronische vermoeidheid (ME), fibromyalgie, overspannenheid of in een langdurige periode van stress en emotionele overbelasting zitten hebben allemaal overlappende symptomen.
Ik doe bij elke cliënt mijn stinkende best om met open vizier de symptomen in kaart te brengen en logisch na te denken welke behandeling het meeste baat heeft. Veelal is een multidisciplinaire aanpak de beste. Mensen die burn-out klachten hebben, hebben wel vaak dezelfde soort karaktereigenschappen die een risicofactor kunnen vormen voor het krijgen van een burn-out.
Deze karaktereigenschappen zijn:
- Moeite met het uiten van gevoelens
- Lastig vinden om om hulp te vragen
- Moeilijk nee kunnen zeggen
- Negatief over eigen prestaties
- Veelal té betrokken en té verantwoordelijk voelen bij het werk
- Perfectionistisch
- Hoge eisen stellen aan zichzelf
- Over eigen grenzen gaan
Naast mijn begeleiding op het gebied van mindset, belemmerende overtuigingen, keuzes maken, werken aan zelfbeeld en eigenwaarde, is de ene cliënt gebaat bij een orthomoleculaire arts (vitamines/mineralen onderzoek), de andere bij een fysiotherapeut en de volgende adviseer ik terug te gaan naar de huisarts voor nader onderzoek.
Als jij denkt dat ik wat voor jou kan betekenen omdat jij jezelf herkent in bovenstaande karaktereigenschappen of denk je dat je burn-out symptomen hebt, dan nodig ik je van harte uit voor een gratis intake: www.jebentmeer.nl/contact.
Lianne de Graaff