1. Wist je dat…. mindfulness je anders leert omgaan met vervelende gedachten zodat je meer grip krijgt op je leven?
Mindfulness leert je twee dingen over je gedachten: beseffen wat die stem in je hoofd je eigenlijk probeert wijs te maken, en: er vervolgens niet automatisch in meegaan. Zo krijgt dat stemmetje in je hoofd niet langer zijn zin en krijg je meer grip op je leven.
2. Wist je dat…. gepieker je volledig afsluit van wat er in en om je heen gebeurt?
Gepieker absorbeert al je aandacht en concentratie en zo loop je als een soort slaapwandelaar door je leven. Zodra je je daarvan bewust wordt kun je er voor kiezen om zo nu en dan echt om je heen te kijken, jezelf wakker te schudden uit die dagslaap en te zien hoe grappig, onverwacht en aardig het leven eigenlijk is.
3. Wist je dat…. 90% van onze gedachten oud materiaal is?
Onze gedachten hebben de neiging uitstapjes te maken naar het verleden en de toekomst. We herkauwen dingen die zijn gebeurd en piekeren over zaken die nog gaan komen. Dit doen we niet een, twee, drie keer. We blijven dezelfde gedachtepatronen tot vervelens toe herhalen. 90% van onze gedachten is oud afgewerkt materiaal dat gerecycled wordt. Bizar toch! Gedachten die je nu hebt, waren er gisteren dus misschien ook al, vorige week, vorige maand, vorig jaar en misschien al zelfs jaren.
4. Wist je dat…. je hersenen verslaafd zijn aan actie, denken en doen?
Je hersenen willen continu kwesties voorgeschoteld krijgen om eindeloos op te kunnen kauwen zoals je vervelende baan, je nare vader, je geldgebrek etc. Dus stilzitten is wel het laatste waar je hersenen op zitten te wachten. Dat je gedachten het tijdens de oefening al snel weer van je overnemen is niet erg, maar heel gewoon. De kern van meditatie is dat je ervaart hoe dominant je denken is en hoe je gedachten er met je aandacht vandoor gaan. De oefening zit ‘m er in dat je je ervan bewust bent dat je wordt afgeleid. Dit bewustzijn zorgt ervoor dat je boven je eigen hersenactiviteit uitstijgt en dat je de rol van slachtoffer kunt inruilen voor die van nuchtere observator.
5. Wist je dat…. mindfulness niet gaat over het uitschakelen van gedachten?
Er is niets mis met nadenken, maar het is de crux dat je er bewust voor kiest. Het probleem is dat onze gedachten ons vaak in hun greep hebben, in plaats van andersom. We laten ons meevoeren op een zorgelijke gedachtestroom die tot niets leidt en waardoor we veel missen: contact met onze zintuigen, het genieten, het gevoel van aanwezig zijn, het contact met ons lichaam. Als jij de controle hebt betekent het dat je gedachten jou dienen. En dan kun je veel meer uit het leven halen. Mindfulness leert je om zelf aan de knoppen te zitten. Zo kun je er bewust voor kiezen om weg te dromen bij een fantasie of ergens over te filosoferen. Maar je kunt er ook bewust voor kiezen een zorgelijke gedachte vriendelijk te negeren (er niets mee te doen, er geen aandacht aan te geven) of hem even te bewaren.
6. Wist je dat…. mindfulness niet alleen gaat over focussen op het nu, maar ook over mildheid en acceptatie?
Als je jezelf streng toespreekt als je weer zit te piekeren, raak je met jezelf in gevecht. Het lukt je niet altijd alles prefect te doen, je bent namelijk ook maar mens. Iedereen worstelt, piekert en heeft onzekerheden. Je hiertegen verzetten heeft geen zin. Wees mild. Door de gedachten en emoties er te laten zijn en er geen oordeel over te hebben, neemt het overweldigende gevoel vanzelf weer af.
7. Wist je dat…. het willen weten waarom we ons slecht voelen dit vervelende gevoel alleen maar in stand houdt?
Als we ons bijvoorbeeld somber, angstig of gestrest voelen dan ligt het voor de hand dat we erachter proberen te komen waarom we ons zo voelen en een manier gaan zoeken om het probleem op te lossen. Maar gespannenheid, somberheid of uitputting zijn geen ‘problemen’ die opgelost kunnen worden. Het zijn emoties. Ze weerspiegelen psychische en lichamelijke toestanden. Als zodanig kunnen ze niet worden opgelost, alleen maar gevoeld. Als je ze eenmaal hebt gevoeld – dat wil zeggen, hun bestaan hebt erkend – en de neiging om ze te verklaren of uit te bannen hebt laten varen, is er veel meer kans dat ze vanzelf oplossen, als mist op een lentemorgen.
8. Wist je dat…. mindfulness je helpt om de beste versie van jezelf te zijn?
Door in het hier en nu te zijn, leer je beter naar jezelf te luisteren en voor jezelf te zorgen. En als je goed voor jezelf zorgt dan heb je de mogelijkheid om de beste versie van jezelf te zijn. Mindfulness maakt je bewust van je gevoelens en behoeften. Je merkt bijvoorbeeld dat je verbondenheid mist met je partner en behoefte hebt aan een goed gesprek. In plaats van je onvrede te ventileren in een automatische snauw, doe je een stapje terug (zoom je uit) en reageer je positiever. Of misschien merk je dat je moe bent en rust nodig hebt. In plaats van door te werken en te jagen, merk je dat op en zorg je voor wat meer ontspanning zodat je later weer vol gas kunt gaan en dubbel zo effectief kunt zijn dan als je gewoon maar door was gegaan.
9. Wist je dat…. mindfulness je leert om de werkelijkheid scherper te zien zodat je vanuit je waarden actie kunt ondernemen?
Meditatie zal je geest niet lamleggen of verhinderen dat je doelen blijft nastreven die van belang zijn voor je carrière of levensstijl. Het maakt niet dat je het leven door een roze bril ziet. Meditatie draait niet om het accepteren van wat onacceptabel is. Het gaat erom dat je de werkelijkheid helderder ziet, zodat je verstandiger en meer weloverwogen actie kunt ondernemen om de dingen die veranderd moeten worden te veranderen. Meditatie helpt je aandacht en compassie te ontwikkelen, waardoor je beter gaat zien wat belangrijk voor je is, en uitvindt hoe je je diepste waarden kunt realiseren.
10. Wist je dat…. mindfulness helemaal niet gecompliceerd is?
Mindfulness is niet ingewikkeld. Ook heeft het niets te maken met ‘slagen’ of ‘falen’. Zelfs op momenten dat mediteren je zwaar valt, zal het je iets waardevols leren over mentale processen, en daar zul je psychisch baat bij hebben. Belangrijk is wel dat je met de juiste verwachtingen aan de slag gaat.
In maart starten we weer een nieuwe Mindfulnesstraining. Zorg dat je erbij bent.