Veel mensen ervaren stress als vervelend. Vaak vergeten we dat stress een belangrijke functie heeft. Het zijn de eerste signalen dat je te veel hooi op je vork neemt. Je lichaam waarschuwt dat je moet zorgen voor herstel- momenten om erger te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om die signalen niet te negeren en er iets aan te doen! Hierbij 10 (anti) stress tips.
Tip 1: Wees er van bewust dat je zorgt voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Dus wissel perioden van activiteit af met perioden van rust. Ga tijdens de activiteiten ook niet tot het uiterste, maar las op tijd rustmomenten in. Tip….stel een paar keer per dag je mobiel zo in dat er een melodie/geluid je een waarschuwing geeft dat het tijd is voor een “ontspan” moment. Verdeel je taken in kleine, behapbare delen en tank tussendoor goed bij. Op deze manier ga je niet over je grenzen heen en put je jezelf dus ook niet uit.
Tip 2: Leg de lat niet te hoog. Stel haalbare doelen. Wanneer je de lat voor jezelf te hoog legt, loop je het risico dat je je doelen niet kan behalen. Door realistische, haalbare doelen te stellen kun je ervoor zorgen dat je jezelf niet overvraagt. Deel je einddoel in kleine taken in. Met ieder behaald tussendoel kun je trots zijn op jezelf en kom je dichter bij je einddoel.
Tip 3: Zorg voor een goede nachtrust. In onze vorige nieuwsbrief hebben we het al uitgebreid gehad over het belang van een goede nachtrust. Slaap is heel belangrijk om je lichaam en geest te herstellen. Goede slaap draagt bij aan een uitgerust en fit gevoel. Zorg er dus voor dat je goed slaapt. Slaaptips nodig? Klik hier
Tip 4: Leer ‘nee’ zeggen. Nee leren zeggen kan je heel veel tijd en energie opleveren. Misschien vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn. Belangrijk is om je te realiseren dat je áltijd om bedenktijd kunt vragen, bijvoorbeeld als je je overvallen voelt door een vraag/verzoek van een collega of je leidinggevende. Laat je niet verleiden tot een discussie of tot het maken van excuses. ‘Nee’ leren zeggen kan je heel veel tijd en energie opleveren. Stel je eigen grenzen.
Tip 5: Blijf je vaak malen over problemen? Stop met piekeren, maar los je problemen daadwerkelijk op. Door te blijven piekeren kom je niet tot een oplossing. Leer om je probleem in kaart te brengen en vervolgens op te lossen. Als dit niet mogelijk is, probeer het dan los te laten: je kunt er toch niets aan veranderen.
Tip 6: Kom in beweging! Bewegen versterkt lichaam én geest. Door regelmatig te bewegen raak je beter bestand tegen (werk)stress en je voelt je fitter. Probeer minimaal vijf dagen in de week een half uur te bewegen. Dat kan op verschillende manieren bijvoorbeeld met hardlopen, zwemmen, tuinieren en wandelen. Je kunt extra beweging ook gemakkelijk in je dagelijks leven inpassen door een aantal kleine aanpassingen te maken. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets als je boodschappen gaat doen, of neem vaker de trap in plaats van de lift.
Tip 7: Matig met koffie en alcohol. Je voelt je tijdelijk beter wanneer je koffie of alcohol drinkt, maar op de lange termijn zal je je juist beter voelen wanneer je hiermee matigt. Je zult je fitter gaan voelen en meer energie krijgen.
Tip 8: Stel prioriteiten. Neem ieder ochtend even 5 minuten de tijd alles van die dag op een rij te krijgen. Zet het eventueel op papier, zo creëer je overzicht. Al die kleine taken die moeten gebeuren die dag en waarvan je bang bent dat je ze vergeet, geven veel onrust in je hoofd. Bedenk hoe belangrijk elke taak is. Moet het echt vandaag? Zorg ervoor dat het aantal taken voor vandaag wel realistisch en haalbaar zijn.
Tip 9: Leer te accepteren. Leer op te houden met vechten tegen zaken in het leven die onvermijdelijk zijn. Door deze acceptatie zal je meer rust ervaren. Bovendien komt er weer ruimte vrij om met een heldere blik vooruit te kijken.
Tip 10: Doe leuke dingen. Pak een hobby weer op, kijk een goede film, spreek buiten werktijd af met vrienden. Ook als je er in eerste instantie geen zin in hebt. Het helpt je om je batterij weer op te laden en al je zorgen even van je af te schudden.